суботу, 9 квітня 2016 р.

У Хмельницькому презентували фільм про підпілля і легалізацію УГКЦ «Ті, що вірні»

У Хмельницькому обласному академічному театрі ляльок «Дивень» відбувся прем’єрний показ нового документального фільму «Живого ТБ» під назвою «Ті, що вірні». Документальна стрічка розповідає про вихід Української Греко-Католицької Церкви з підпілля після насильної ліквідації у 1946 році.

Режисер фільму Валентин Дігтяренко, який є також автором фільму «Капелани». 
Валентин Дігтяренко, розповідаючи про роботу над фільмом, відзначив, що творці спершу передивлялися архівні відео, а потім почали шукати людей, які на тому відео були… Герої стрічки, які здійснили вихід УГКЦ з катакомб, живуть в Україні та Росії, їхні долі тісно переплетені з історією Церкви та епохи. Хоча фільм документальний, але через силу самої його історії досить проникливий для глядача.


На завершення до усіх присутніх звернувся генеральний вікарій Кам’янець-Подільської Єпархії о.м. Іван Данкевич, зазначивши, що ми повинні пам’ятати історію нашої Церкви, через які випробування їй довелось пройти. Стараймося бачити у всьому Боже провидіння, що Бог піклується над кожним народом, кожною нацією і дивиться на серце, на внутрішній, духовний світ людини і веде її у всіх її добрих намірах. Також подякував усім за чисельну присутність на показі стрічки, а також усім, хто долучився до організації проведення заходу.




На презентації фільму були священники та парафіяни храмів УГКЦ м.Хмельницього, а також Хмельницього деканату, Кам’янець-Подільської Єпархії УГКЦ. 

Довідка: 
Фільм «Ті, що вірні» – історія заборони і легалізації найбільшої переслідуваної Церкви XX століття. Після насильної ліквідації у 1946 році вірні УГКЦ протягом 43 років зберігали свою віру у підпіллі. Підпільна церква пережила Сталіна, Хрущова і Горбачова, щоб відродитися у 1989 році. Герої стрічки, які творили вихід УГКЦ з катакомб, живуть в Україні та Росії, їх долі тісно переплетені з історією Церкви та епохи. У фільмі використані маловідомі архівні фільми, фотографії та спогади учасників багатьох подій 80-х років, які привели Українську Греко-Католицьку Церкву до відродження в Радянському Союзі. Ідея стрічки - «оживити» десятки годин архівного відео та сотні документальних фотографій. Зйомки проводились в Україні, Польщі, Росії. Тривалість 50 хв. 
Перший показ стрічки на телебаченні відбувся 20 березня 2016 року на «5-му каналі». Презентації уже відбулись у Києві та Бучачі. Також планується у Львові, Івано-Франківську та Тернополі.
Детальніше: 

Немає коментарів:

Дописати коментар