середу, 21 вересня 2016 р.

Храмовий празник у Катедральному храмі Різдва Пресвятої Богородиці

21 вересня 2016 р.Б. у Катедральному храмі Різдва Пресвятої Богородиці Кам’янець-Подільської Єпархії святкували храмовий празник. Урочисту Божественну Літургію очолив отець Юрій Ланик у співслужінні отців Хмельницького деканату та у супроводі хору цієї парафії. На проповіді о. Юрій виділив декілька акцентів, щоби ми усі зрозуміли, що сталося для нас із вами:

“Господь завжди є вірним своєму слову. Пригадаймо подію, як наші прародичі Адам і Єва порушили послух і були вигнані з раю і були прокляті. Але в тому самому ж часі Господь дає обіцянку, що Діва народить Сина. І Господь цю обіцянку Старого Завіту реалізує, посилає ту, яка стає вмістилищем невмістимого.
Та, котра народжує Спасителя і Сотворителя. Тому Христа називаємо воротами, через якого можна ввійти до Господа. Пресвята Богородиця стала тією надзвичайною посудиною, яка вмістила те, що вмістити не можливо. Святі Отці дискутували між собою, про те що було би дивним для нас, – те, що Богородиця прожила життя без гріха, або те, що вона була зачата в непорчний спосіб?”

“Бог вчить нас як нам бути добрими дітьми Божими. Зараз людство живе по-різному, як хоче, кожен сам собі робить вибір і дуже часто цей вибір є на користь гріха. Наше життя, наші вчинки мають свідчити про нас самих, що ми є християни. Сьогоднішнє євангеліє закінчується прекрасними словами-настановами: “Блаженні ті, що слухають Слово Боже і зберігають його”. За заступництвом Пресвятої Богородиці нехай Бог дарує усім те, чого він найбільше потребує.”

Після Божественної Літургії о.Юрій привітав усіх з нагоди храмового свята. Подякував за спільну молитву священникам, хористам, парафіянам та усім гостям.

Зі подячним словом звернувся також синкел Кам’янець-Подільської Єпархії о.м. Іван Данкевич. “Хочу подякувати Богові за ласу бути присутнім тут з вами на молитві, дякуємо Пресвятій Богородиці. Дякуємо всечесним отцям, дякуємо о.Юрію, за його служіння та його слово. Хочу також подякувати усім, хто зберігає велику тайну Божого милосердя – молитву. Молитва веде нас до Бога. Знаєте є такі дитячі змії, які запускають у повітря на мотузці, але для них є всеодно щось, що не дозволяє відірватись повністю, є те, що їх тримає. Для нас – це щось близьке, що нас тримає – наш дім, наша сім’я, тому дякємо усім присутнім за спільну молитву. Нехай усіх вас Бог благословить”.

У кінці хор заспівав гімн Боже великий Єдиний. Відтак усі присутні вийшли на подвір’я храму та відбулося освячення води. Після усі молилися за наших військових на сході та за мир і спокій у нашій державі. Усіх присутніх окропили освяченою водою. Також відбулося благословення освячени єлеєм та споживання хліба, які освятили на вечірні з литією. На завершення для усіх парафіян та гостей чекала справжня українська гостина.

                                                                              Джерело: Кам'янець-Подільська Єпархія УГКЦ

Немає коментарів:

Дописати коментар